Gül Org. Özel'i reddetmişti

Org. Özel, geçen yılki YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerilmişti. Ancak bu göreve atandığında Genelkurmay yolu kapanacağı gerekçesiyle bu öneri Gül tarafından reddedilmişti

Gül Org. Özeli reddetmişti
30 Temmuz 2011 Cumartesi 09:30 tarihinde eklendi, 1.703 kez okundu.

 

Genelkurmay Başkanlığı görevine getirilecek olan Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Necdet Özel ile ilgili bugüne ışık tutacak en kritik tartışma geçen yılki YAŞ’ta yaşandı.

Jandarma Genel Komutanlığı’na atanan Özel’in TSK teamülleri doğrultusunda 2011’de Kara Kuvvetleri Komutanı, 2013 yılında ise Genelkurmay Başkanı olarak atanması bekleniyordu. Ancak geçen yılki YAŞ’ta Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na ilişkin kriz yaşanması üzerine Özel, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ tarafından Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na önerildi.

Bu öneri Özel’in “Genelkurmay Başkanlığı yolunun kapanacağı” gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından reddedildi. Bunun üzerine hükümetin Özel ismine sıcak baktığı, 2013’te Genelkurmay Başkanı olmasının önünü açtığı yorumları yapıldı.
 
Hükümet de beğenmişti
 
Özel 2008-2010 yılları arasında terörle mücadele büyük öneme sahip olan 2. Ordu Komutanlığı’nda büyük başarıyla görev yapmış ve askeri çevrelerin yanı sıra hükümetin de beğenisini kazanmıştı.  Özel’in, geçen yıl Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı devir teslim törenindeki konuşması yankı bulmuştu. Özel konuşmasında şunları kaydetmişti:
 
“Görev sürem içerisinde bölücü terörle mücadeleyi tamamen hukuk kuralları içinde yürüttük. Hukuk dışı hiç bir faaliyete izin vermedik. Bir başka ifadeyle hiçbir şeyin üzerini örtmedik. Bunun huzuru içindeyim.”
Orgeneral Koşaner, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Erdal Ceylanoğlu ile birlikte 20 Şubat’ta Hasdal Askeri Cezaevi’nde tutuklu bulunan “Balyoz Darbe Planı” davası sanıklarına yaptığı ziyarette, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay ile Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Necdet Özel’in bulunmaması dikkat çekmişti.
 
Ankara’da 1950’de doğan Org. Özel, 1969 yılında Kara Harp Okulu’ndan (KHO), 1970 yılında Piyade Okulu’ndan mezun oldu. 1995 yılında tuğgeneralliğe, 1999 yılında tümgeneralliğe, 2003 yılında korgeneralliğe, 2007 yılında orgeneralliğe terfi eden Özel, önce Ege Ordusu Komutanlığı 2008’te ise 2. Ordu Komutanlığı görevine atandı. Neriman Kamuran Özel ile evli olan ve İngilizce bilen Orgeneral Özel’in bir çocuğu var.

Milliyet