Holigana ibretlik ceza

Ünlü Hollanda temsilcisi, Alkmaar karşılaşmasında rakip takım kalecisine saldıran taraftarına cezasını kendisi kesti.Türk kulüpleri holiganını cezalandırmak bir yana kolluyor.

Holigana ibretlik ceza
27 Aralık 2011 Salı 09:44 tarihinde eklendi.

 

Geçtiğimi hafta Hollanda Kupası’nda oynanan Ajax-AZ Alkmaar karşılaşmasında sahaya giren holigana ibret verici bir ceza geldi.

Ajax Kulübü, yasal süreci beklemeden, rakip takımın kalecisi Esteban’a saldıran Wesley van W. adlı taraftarına 30 yıl boyunca maçlarına giriş cezası getirdi. 18 yaşındaki holigan, bir daha gönül verdiği takımını en erken 48 yaşında izleyebilecek. Bunun yanı sıra maçın yarıda kalmasından dolayı ortaya çıkan zararı da ödemek zorunda kalacak. Burada üzerinde durulması gereken nokta, karıştığı şiddet eylemi nedeni ile hala gözaltında bulunan holigana ilk cezanın taraftarı olduğu Ajax kulübü tarafından kesilmesi.
 
Dünyaca ünlü Hollanda temsilcisi, bu tutumu ile futbolda holiganlığa geçit vermeyeceğinin en net mesajını vermiş oldu. Bize de “Darısı başımıza” demek kaldı.
 
Bizde her şey yapanın yanına kâr kaldı
 
Hollanda örneğinden baktığımızda, bizdeki durum ise utanç verici boyutlarda. Ajax Kulübü, olay çıkaran taraftarına bizzat kendi eli ile yasak getirirken, Türkiye’de holigan taraftarlar adeta yöneticiler tarafından korunup kollanıyor.
 
Son dönemde ülkemizde öylesine olaylar yaşandı ki, hep yapanın yanına kâr kaldı. Maç sırasında sahaya girenler, kendi teknik direktörüne tekme tokat saldıranlar, futbolculara viski ya da rakı şişesi atanlar ve ayakkabı fırlatanlar hep küçük cezalarla kurtuldu. Şimdi bakalım, ülkemizde neler olmuş ve ne cezalarla geçiştirilmiş...
 
Şişeyi atan bulunamadı
 
G.SARAY-F.Bahçe derbisinde, TT Arena’daki locadan sahaya rakı şişesi fırlatıldı. F.Bahçe Kalecisi Volkan’ın hemen yanından geçen şişeyi atan, stattaki 376 kameraya karşın bulunamadı.
 
Hala maç izleyebiliyor
 
SEZON öncesi hazırlık maçı, taraftarların sahaya girmesi ile yarım kaldı. Bir grup holigan ise, basın tribünündeki gazetecileri de dışarıya attı. Dahası, o grubun içinde olan biri, hala akreditasyon kartı ile basın tribününde maç izliyor.
 
Sorumlular kayıp
 
BEŞİKTAŞ taraftarı, G.Saraylı Melo’nun tahrikine kapılarak sahaya viski şişesi attı. O derbide, ne viski şişesi atan taraftar bulunabildi ne de sahaya çakmak ve yabancı maddeler atanlar.  Oysa İnönü Stadı’nda da bu tarz olaylara karışanları tespit etmek için tam 380 kamera vardı.
 
Özat’a saldırdı 6 ayla kurtuldu
 
TÜRKİYE’nin başkentinde oynanan Ankaragücü-Manisaspor karşılaşması sırasında İrşad Kahraman isimli taraftar sahaya girdi. Holigan, kendi takımı Ankaragücü’nün teknik direktörü Ümit Özat’a saldırdı ve tıpkı Hollanda’da yaşanan olay gibi kendisini tartaklamaya çalıştı. İşte o taraftar, sadece 6 ay sahalardan men cezası alırken, 1224 TL de para cezası ile cezalandırıldı. Kulübü Ankaragücü ise, holigan taraftarı için herhangi bir yaptırıma gerek görmedi.