Jüriyi birbirine kattı

Tarihinde bir çok tartışmaya sahne olan Antalya Altın Portakal Film Festivali bu yıl da olaysız geçmiyor. Bu defa da festivale, jüri başkanı Hülya Avşar'ın "Bu filmi festivalden göndertirim" dediği Derin Düşünce adlı film damgasını vurdu.

Jüriyi birbirine kattı
12 Ekim 2012 Cuma 11:32 tarihinde eklendi, 1.705 kez okundu.

Hülya Avşar'ın ensest konusunu ele alan filmi uzman bir heyete izlettiği ortaya çıkınca jürinin diğer üyeleri tepki gösterdi.

 
Jüri üyeleri Selçuk Yöntem, Sümer Timaç; Ayşegül Aldinç, Mine G. Kırıkkanat, Levent Tunca Arslan, Pelinsu Pir, Erdil Yaşaroğlu, Gülseren Güçhan ve Uğur İçbak'ın Hülya Avşar'a olan tepkilerini dile getirdiği basın açıklaması:
 
49. Antalya Altın  Portakal Film Festivali’nde yer alan bir filmle ilgili olarak Ulusal Yarışma Ana Jüri Başkanı Hülya Avşar yetkililerden, diğer jüri üyelerinin haberi olmaksızın, bir doktorlar kurulu oluşturulup rapor hazırlatılmasını talep etmiş, rapor hazırlatılmış ve basına yansımıştır. Ardından Hülya Avşar girişimin tamamen kişisel merakıyla  gerçekleştiğini söylemiş, konuyla ilgili bir basın açıklamasında bulunmuştur.  
 
Düşüncemiz şudur: Jüri bir ekip olarak hareket etmeli ve görevi sadece ön jürinin elemesinden geçip festivale sunulan filmlerin arasındaki en iyileri değerlendirmek olmalıdır. Jürinin, filmleri hukuksal, ahlaki, vs. açılardan tartıp, icazet vermek gibi sorumlulukları yoktur. Kaldı ki kimsenin sanatçı ile izleyicisi arasına girmek ya da seyirciyle buluşmasını engellemek gibi bir hakkı olamaz. Bir sanat eseri  hakkında herhangi bir kurumdan bir rapor alınarak değerlendirme yapılamaz. 
 
Sanatta sansürün her şekline karşı olduğumuzu, daha da önemlisi çalışmalarımızı Türkiye’nin en eski film festivali olan Altın Portakal’ın saygınlığına yakışır şekilde sonuçlandırmak gayretiyle hareket edeceğimizi bildirir, saygılarımızı sunarız.