Katar’daki işçilerin yüzde 94’ü yabancı

Doğalgaz zengini Katar’da çalışan toplam 1.3 milyon işçinin yüzde 94’ünün yabancı olduğu bildirildi.

Katardaki işçilerin yüzde 94ü yabancı
30 Mayıs 2013 Perşembe 10:22 tarihinde eklendi.

Katar Milli Bankası tarafından hazırlanan ve geçen yıl ait verilerin değerlendirildiği raporda, ülkedeki en büyük sektörün inşaat olduğu ve bu sektörde çok sayıda işçiye ihtiyaç duyulduğu ifade edildi. Rapora göre, iş piyasasının yüzde 74’ü özel sektöre ait ve bu sektörde çalışanların büyük kısmı da Katar dışından gelen yabancı işçilerden oluşuyor. Buna karşılık kamu sektöründe çalışanların yüzde 84’ü Katar vatandaşı. Diğer Körfez ülkelerinde de kamu sektöründeki yerli vatandaş oranında benzer bir durum gözleniyor.

Körfez vatandaşlarının özel sektöre kıyasla daha yüksek maaş ve uzun tatil vermesi nedeniyle kamu sektörünü tercih ettiği biliniyor. Fakat hükümet, özel sektördeki yerli vatandaş oranını 2016 yılına kadar yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyor. İstatistiklere göre bu oran 2008’de yüzde 6.8 iken, 2012’de yüzde 8.5’e yükseldi. Hükümet özellikle bayanların özel sektörde çalışmasını teşvik ediyor.

Yine rapora göre Katar, 2008-2012 yılları arasında yüzde 4.3’lük nüfus artışı ile Bahreyn’in ardından dünyada ikinci sırada geldi. Katar’ın nüfusu geçen yıl yüzde 3.4 artarak 1.8 milyona ulaştı. Fakat ülkedeki yabancı işçi sayısının yüksekliği nedeniyle demografik orantısızlık yaşanıyor. Tahminlere göre geçen yıl Aralık itibariyle Katar’ın tüm nüfusunun yüzde 74’ünü erkekler oluşturdu.


CİHAN