Kıbrıs’ta Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler

Yüzyıllar boyunca imparatorlukların elde etmeye çalıştığı özel bir konuma sahip olan Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de yer alan özel bir bölgedir. Tarihi, efsanevi ve kültürel rotaları ile dikkat çeken Kıbrıs ziyaretinizde keyifli vakit geçirebileceğiniz birçok farklı nokta bulunur. Siz de Kıbrıs Adası’nın köklü tarihini keşfetmek istiyorsanız, bu yazımız tam size göre! Kıbrıs'ta gezip görebileceğiniz birbirinden harika yerleri sizin için sıraladık.

Kıbrısta Gezilecek Birbirinden Güzel Yerler
27 Eylül 2022 Salı 14:25 tarihinde eklendi, 6.372 kez okundu.

Yüzyıllar boyunca imparatorlukların elde etmeye çalıştığı özel bir konuma sahip olan Kıbrıs, Doğu Akdeniz’de yer alan özel bir bölgedir. Tarihi, efsanevi ve kültürel rotaları ile dikkat çeken Kıbrıs ziyaretinizde keyifli vakit geçirebileceğiniz birçok farklı nokta bulunur. Siz de Kıbrıs Adası’nın köklü tarihini keşfetmek istiyorsanız, bu yazımız tam size göre! Kıbrıs'ta gezip görebileceğiniz birbirinden harika yerleri sizin için sıraladık.

 

Selimiye Camii

Tarihsel süreçte Ayasofya Katedrali olarak nitelendirilen Selimiye Camii, Kuzey Lefkoşa’da yer alan ve camiye dönüştürülen eski bir Roma Katolik katedrali olarak öne çıkar. Kentin ana camisi olan Selimiye Camii, Kuzey Kıbrıs bölgesindeki bilinen en eski camiler arasında yer alır. Daha eski bir Bizans kilisesine inşa edilen ve günümüze kadar gelmeyi başarabilen bu cami gotik kilise yapısının içerisinde yer alır.

 

Selimiye Cami’nin iki yüksek minaresi Lefkoşa’daki önemli simgesel yapıtlar arasında bulunur. Girne yolundaki dağlardan aşağıya ineceğiniz zaman Gönyeli’ye ulaşmadan hemen önce bu minareleri görerek Lefkoşa konumunu belirleyebilirsiniz. Bu bölgenin belirgin bir diğer özelliği ise köşeli çokgen burçları ile Venedik yapımı duvarlardır. Tarihi yapıları görüp tanımak isteyen gezginlerin Kıbrıs’ta geldikleri keşfetmeleri gereken yerler arasında Selimiye Camii yer alır.

 

Girne Kalesi

Girne merkezinin yakınlarında yer alan Girne Kalesi, dörtgen formuyla dikkat çeker. Kalenin iç kısmında ve çevresinde yapılacak keşifler, sizi Helenistik ve Roma Dönemi’ne kadar götürebilir. Kalenin bulunduğu alan civarında yapılan incelemelerden öğrenildiği kadarıyla, orijinal kalenin Girne’nin Arap akınlarına karşı savunulması temeliyle Bizanslılar tarafından M.S.7. yüzyılda yapıldığı bilinmektedir.

 

Lüzinyanların hükümdarlığı döneminde kendisine eklemeler yapılan ve Venedikliler tarafından hediye edilen bu kale, en iyi şekilde korunarak günümüze kadar gelmiştir. Antik tarihçilere göre Girne Kalesi’nin yapımı, tarihi kaynaklar ve mevcut kaynaklara bakıldığı zaman üç ayrı döneme kadar ilerleyebilecek kadar köklüdür. Bu üç dönem arasında Erken Bizans Dönemi, Lüzinyan Dönemi Kalesi ve Venedik Dönemi Kalesi bulunur.

 

Beşparmak Dağları

Beşparmak Dağları, Kıbrıs’ı keşfetmek isteyenler için cennet gibi bir köşedir. Kıbrıs’ın kuzey kesimi boyunca sıralanan dağların ismi Beşparmak Dağları’dır. Vadiler ile bölünmesine rağmen aşılması oldukça problemli olabilen bu dağlar orta yüksekliğe sahiptir. Doğudan batıya kadar yükselebilen Beşparmak Dağları, ismini Bizanslıların kahramanları arasındaki Dighenis’in Araplardan kaçtığı sırada nasıl zorlandığını anlatan efsanelerden almaktadır.

 

Dighenis, son durak olarak Beşparmak Dağları’nı tercih etmiştir. Dağlarda bulunan beş adet zirve ise Dighenis'in içinde bulunduğu zor durumdan nasıl kurtulduğunu simgeler. Siz de doğa yürüyüşlerini seviyor ve tırmanma gibi ekstrem sporlar ile ilgileniyorsanız, Kıbrıs’a gittiğiniz zaman görmeniz gerekenler arasına mutlaka bu bölgeyi eklemelisiniz. Kıbrıs’ın önemli doğal güzellikleri arasında bulunan Beşparmak Dağları, aynı zamanda kuş gözlemciliği ile ilgilenenler için en ideal bölgeler arasında yer alır.

 

Büyük Han

Kıbrıs’taki en büyük kervansaray yapılarından biri olan Büyük Han, 1572 yılında Osmanlı'nın bölgeyi Venediklilerin elinden almasının ardından inşa edilmiştir. Açık avlu kısmının orta bölgesinde namaz kılmak isteyenlere özel alan bulunur. İngiliz idaresi altına giren bölge, ilk başta şehir hapishanesi olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı'nın tekrar fethettiği bu han 1990’lu yıllarda restore edilmiştir. Restorasyon sonrasında atölyelerden oluşan sanat merkezleri ortaya çıkmıştır.

 

Kıbrıs’ta gezilecek yerler listemizde önemli bir yeri olan Büyük Han, içerisinde birçok farklı kafe ve hediyelik eşya dükkânı barındırır. Burada çapraz tonozlu sütunlarla çevrili odaların arasında geniş bir avlu bulabilirsiniz. Her katta ortalama 58 odanın yer alması ve zemin kattakilerin ticaret için ayrılmış olması turistler açısından büyük bir avantaj sunar. Konaklama için kullanılabilecek katlar da vardır.

 

Büyük Han'ın giriş kısımlarında doğu ve batı bölgeleri hakimdir. Ana kapılar doğu tarafında yer alır. Asmaaltı Meydanı’na açılan kapıya girmek isterseniz doğu yönündeki kapıyı kullanabilirsiniz. Her bir oda içerisinde şömineler üzerine yerleştirilen altıgen veya sekizgen taş bacalar yer alır.

 

Kıbrıs ziyaretinizi en konforlu şekilde gerçekleştirmek isterseniz uygun fiyatlı uçak bileti satın alabileceğiniz Pegasus’u tercih edebilirsiniz. Uygun fiyata Kıbrıs uçak bileti satın alabileceğiniz Pegasus, son derece güvenli ve konforlu bir yolculuk deneyimi sunar. Türkiye’nin en köklü hava yolu şirketlerinden biri olan Pegasus güvencesiyle Kıbrıs seyahatinizi başlatabilir ve bu güzel bölgeyi keşfedebilirsiniz. Uygun ve ulaşılabilir fiyat politikasına sahip Pegasus kalitesi ile sizler de seyahatinizi gönül rahatlığıyla planlayabilirsiniz!