Nükleerle ilgili yeni bir dönem

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bugünden itibaren gerek Japonya ile gerek Güney Kore ile ve gerekse Çin ile beraber aynı süreçte nükleer güç santralleri ile ilgili müzakereleri yönetebilecek bir döneme girdiğini belirtti.

Nükleerle ilgili yeni bir dönem
09 Nisan 2012 Pazartesi 18:39 tarihinde eklendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin bugünden itibaren gerek Japonya ile gerek Güney Kore ile ve gerekse Çin ile beraber aynı süreçte nükleer güç santralleri ile ilgili müzakereleri yönetebilecek bir döneme girdiğini belirterek, ''O yüzden artık müzakerelerimizi 3 ayrı ülke ve 3 ayrı model üzerinde yürütebileceğimizi söylüyorum'' dedi. 
    

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Çin'e düzenlediği resmi ziyarete katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız, konakladıkları otelde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 
    
Yıldız, bir soru üzerine, bugün yapılan görüşmelerde enerji sektörüyle ilgili iki temel anlaşma imzaladıklarını hatırlattı. Bu anlaşmalardan ilkinin nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına yönelik olduğunu söyleyen Yıldız, ikinci anlaşmanın da iki ülke arasında yeni bir süreci başlatacağını ifade etti. 
    
Anlaşmanın, nükleer güç santrallerinin yapımında işbirliği anlaşması olduğunu belirten Taner Yıldız, bu anlaşmanın iki ülke kurumlarının artık karşılıklı görüşebilmelerini ve nükleer güç santralleriyle ilgili teklifleri alabilmelerine olanak sağlayacağını dile getirdi. Yıldız, şunları kaydetti: 
    
''Dolayısıyla Türkiye, bugünden itibaren gerek Japonya ile gerek Güney Kore ile ve gerekse Çin ile beraber, aynı süreçte müzakereleri yönetebilecek bir döneme girmiştir. Özellikle Sinop ile alakalı hangi hükümetlerarası anlaşmaya ve modele uygun olarak, hangi ülke ön alabiliyorsa onunla anlaşmaya daha yakın olabileceğimizi söyleyebilirim. O yüzden artık müzakerelerimizi 3 ayrı ülke ve 3 ayrı model üzerinde yürütebileceğimizi söylüyorum.'' 
    
Bakan Yıldız, Türkiye'nin Rusya Federasyonu ile Mersin Akkuyu'da yürüttüğü çalışmalarda herhangi bir problem olmadığını da ifade etti. 
    
Çin'in enerji devlerinin üst düzey yöneticileriyle yarın sabah kahvaltıda bir araya geleceğini belirten Yıldız, Çin'in Türkiye'ye yaptığı yatırımlara enerji sektörünün dahil edilmesiyle ilgili konuyu kahvaltıda ele alacaklarını anlattı. Kahvaltıda, hidroelektrik santral ve yerli kömür santralleri konularının da görüşüleceğini belirten Yıldız, yenilenebilir enerji konusunda da önemli bir sürece girildiğini vurguladı. 
     
-İkinci nükleer santral- 
     
Taner Yıldız, bir başka soru üzerine, ''İkinci nükleer güç santralinin Rusya ile beraber devam etmesini öngören herhangi bir kurgumuz şu anda yok. Sinop'a yapılacak ikinci nükleer santralle ilgili olarak şu anda masada bulunan 3 tane müzakereyi inşallah yürütüp sonlandırmak durumundayız. Bunun daha doğru olduğu kanaatindeyim'' diye konuştu. 
    
Bakan Yıldız, ''Türkiye'nin 2023 vizyonunda en az ikinci santralini, yani 4 ünite daha kurmasına dönük bir çalışmayı inşallah nihayetlendireceğiz kanaatindeyim'' dedi.