Ödüllü karikatürler Muğla'da

Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Merkezi'nde, Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenen 29.Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması Sergisi açıldı.

Ödüllü karikatürler Muğlada
24 Nisan 2013 Çarşamba 23:53 tarihinde eklendi, 17.042 kez okundu.

 

Muğlalı sanatseverlerin ilgi gösterdiği serginin, 13 Mayıs'a kadar ziyaret edilebileceği açıklandı.
 
Geçen yıl 29'uncusu düzenlenen ve karikatürün oscarı olarak nitelendirilen Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması'nda dereceye giren eserlerin sergilenmesine devam ediliyor. İstanbul Caddebostan Kültür Merkezi, Arel Üniversitesi, Ankara D&R, Eskişehir, Adana, Mardin ve İzmir'de düzenlenen sergi, bugünden itibaren, Muğla Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Kültür Merkezi'nde sanatseverlere açıldı. Muğla Belediyesi ev sahipliğinde açılan sergiye, sanatseverler büyük ilgi gösterdi.

Açılış kokteyline Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, Başkan Yardımcısı Yavuz Kayı, Bayır Belde Belediye Başkanı Cumhur Çoban, Yeşilyurt Belde Belediye Başkanı Mehmet Güven, Kafaca Belde Belediye Başkanı Murat Gökalp, Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Saadettin Özbek ve çok sayıda davetli katıldı.
 
Serginin açılış töreninde bir konuşma yapan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, serginin Muğla gibi bir kültür kentinde açılmasından büyük mutluluk duyduklarını söyledi. Başkan Gürün "Bu sergiyi ikinci kez Muğla'da açıyoruz. Daha önce 28'inci Aydın Doğan uluslararası Karikatür Yarışması Sergisini de açmıştık. Sanatın her türüne kapımız açık.

Eğer bir ülkede sanatçılar kendi dallarında hiçbir baskı altında kalmadan eserlerini verebiliyor ve toplumsal eleştirilerini yapabiliyorlarsa o zaman o ülkede demokrasi ve insan hakları doğru işliyor demektir. Karikatür sanat dallarının başında geliyor. Karikatür eyle sihirli bir sanat ki bazen 4 çizgiyle sayfalar dolusu eleştiri yapılabiliyor. Yöneticiler karikatür sanatçılarının eleştirilerine kulak vermeli ve yararlanmalıdırlar. Sanatçılar toplumun üstündeki örtüyü kaldırıyor.

Kendisini ifade eden sanatçılara kucak açmalıyız. Onların düşüncelerini topluma aktarmalarında destek olmalıyız ve gerekli zemini hazırlamalıyız. 30'uncusu düzenlenecek olan Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışmasının ev sahipliğini Muğla'da yapmak ve tüm jüri üyelerini misafir etmek istiyoruz. Sanatı baş tacı yapmak hepimizin görevi" dedi.
 
4 bine yakın eserin arasından başarılı görülen 177 eserden 122'sinin gösterime sunulduğu sergiyi gezen Muğla Sanatseverler Derneği Başkanı Saadettin Özbek, "Bu tür sergilerin Muğla'da açılması bizi memnun etti. Her eserden ayrı bir anlam çıkardık. Karikatür dili, dini ve ırkı ne olursa olsun insanlığa evrensel bir mesaj veriyor. Gündemi takip eden sanatçıların elinden çıkması ayrıca keyif verdi bize. Her yıl bu serginin kentimizde açılmasını bekliyoruz" dedi. 13 Mayıs'a kadar açık kalacak sergi ardından Ordu ve Balıkesir'de de sanatseverlerle buluşacak.
 
Aydın Doğan Vakfı'nın geleneksel olarak düzenlediği serbest konulu karikatür yarışması geçen yıl Haziran ayında Bodrum Işıl Club'da toplanan büyük jürinin değerlendirmesiyle sonuçlanmıştı. Yarışma'da Türk sanatçı Doğan Arslan ile İranlı sanatçı Javad Alizadeh birinci, Sırbistan'dan Vladimir Stankovski ikinci, Polonya'dan Pawel Kuczynski ise eseriyle üçüncü oldu. Ödül alan karikatürlerin yanı sıra seçici kurulun başarı ödülüne layık gördüğü eserler Muğlalıların beğenisine sunuldu. Şimdiye kadar 136 ülkeden 7 bin 800 sanatçı ve 70 bin civarında eserin katıldığı yarışma, her yıl büyük ilgi görüyor.

CİHAN