TSE, hırsızları standartla engelleyecek

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Kayseri’de hizmete giren laboratuvarla, yangına dayanım deneyleri yanı sıra cam ve malzeme, kapı ve pencere sistemleri performans deneylerini yapabildiklerini açıkladı.

TSE, hırsızları standartla engelleyecek
27 Mayıs 2013 Pazartesi 14:34 tarihinde eklendi.

 Türkiye’de ilk olan entegre deney laboratuvarının gelecek aydan itibaren kapı ve pencere sistemlerinde hırsızlığa direnç deneyleri yapmaya başlayacağını söyledi.

Kayseri Entegre Deney Laboratuvarı hakkında bilgiler veren TSE Başkanı Hulusi Şentürk, laboratuvar kompleksinde tüm yapı malzemelerinin yangına dayanım deneyleri ile cam, kapı ve pencere sistemlerinin performans deneylerinin yapabildiğini belirtti. Türkiye’nin ilk ve tek entegre deney laboratuvarı olarak hizmet vereceklerinin altını çizen Şentürk, şu bilgileri verdi: “Deney laboratuvarı sayesinde her yıl milyonlarca dolarlık milli kaynağın yurt dışına çıkışı önlenecek, üreticilere zaman ve kaynak tasarrufu sağlanacak. TSE Kayseri Entegre Deney Laboratuvarı, tüm yapı malzemelerinin 'yangına dayanım' deneyleri ile 'cam ve malzeme' ve 'kapı ve pencere sistemleri' performans deneylerini yapabilecek Türkiye’nin ilk ve tek entegre deney laboratuvarı özelliğini taşıyor. Laboratuvar kompleksi, cam, kapı-pencere sistemleri ile yangına dayanım deneylerinde, üreticilerin Avrupa Birliği direktiflerinde öngörülen Yapı Malzemeleri Yönetmeliği Sistem 3-CE İşaretlemesi gerekliliklerini karşılayacak şekilde geniş bir kapsamda TÜRKAK tarafından onaylanmış laboratuvar olarak akredite edildi. Avrupa Komisyonu TÜRKAK’ın akreditasyonunu takiben Kayseri Entegre Deney Laboratuvarı'nı, onaylanmış laboratuvarlar veri tabanı olan NANDO’da yayınlandı. Yapımına 2011 yılının ekim ayında başlanan TSE laboratuvarı yaklaşık 2 yıllık sürede hizmete hazır hale getirildi. Entegre laboratuvarın yatırım maliyeti ise 10 milyon lira oldu.”

ÜRÜNLER 1240 DERECE SICAKLIKTA TEST EDİLİYOR

Hulusi Şentürk, laboratuvar kompleksinde tüm yapı malzemelerinin yangına dayanım deneylerinin, 1240 dereceye kadar ısınabilen cihazlarda ürünlerin çeşidine göre maksimum 6 saate kadar test edilebilme imkânı bulunduğunu söyledi. Şentürk, komplekste kapı pencere sistemlerinin performans deneyleri kapsamında ısı iletkenlik testi ile kapı ve pencerelerdeki ısı kaybı ölçülebilmekte, akustik deneyleri ile ses yalıtımı testleri yapılabildiğini ifade etti.

Türkiye'de üretim kapasitesi oldukça yüksek olan yapı malzemeleri sektörü için laboratuvarın büyük önem taşıdığına dikkat çeken Şentürk, şu bilgileri verdi: “Binaların yangından korunması hakkında düzenlenen yönetmelik kapsamında yapı malzemelerinin yangına dayanım deneylerinin yapılması zorunludur. Bugüne kadar maalesef üretici firmalarımız, ülkemizde böyle bir laboratuvar bulunmaması nedeniyle yangına dayanım deneyleri için ürünlerini yurt dışına gönderiyorlardı. Bu ülkemiz için milli kaynağın yurt dışına çıkışı, üreticilerimiz için ise yüksek maliyet ve zaman kaybı anlamına geliyordu. TSE Kayseri Laboratuvarı ile bu zorunluluğu ortadan kaldırıyoruz.”

SANAYİCİYE YÜZDE 40 İNDİRİMLİ HİZMET

TSE Başkanı Şentürk, yapı malzemeleri ile ilgili laboratuvarda çok geç kaldıklarını ve bunun cezası olarak sanayiciye yüzde 40 indirimle hizmet vereceklerini açıkladı. Bu fiyatın Avrupa ile kıyaslandığında 10’da bir düzeyinde olduğunu hatırlatan Şentürk, “Kayseri Laboratuvarı aynı zamanda yapı malzemeleri üreticilerimizin Ar-Ge ihtiyaçlarına da cevap verecek; onlara, ürün ve malzemelerinin yangına dayanıklılık ve yangına tepki düzeylerini ölçme imkânı sağlayacak. Bu laboratuvar sayesinde üreticilerimize bir yandan kaynak ve zaman tasarrufu sağlamakta diğer yandan da Ar-Ge imkânları ile yeni ürün tasarımı gerçekleştirebilme imkânı vermekteyiz. TSE olarak amacımız, üreticilerimizin ihtiyaç ve talepleri doğrultusunda yatırımlar yaparak ülkemizin küresel pazarda sahip olduğu rekabet gücünü artırmaktır.”

Hulusi Şentürk, laboratuvar hizmetinde bununla da sınırlı kalmayacaklarını belirterek, haziran ayından itibaren kapı ve pencere sistemlerinde hırsızlığa direnç deneylerinin ve belgelendirmenin yapılacağını sözlerine ekledi.


CİHAN