Türkmenistan'da 3,4 milyar dolarlık enerji yatırımı

Dünyanın enerji kaynaklarının büyük bir kısmına sahip olan Türkmenistan'da, dev kimyasal gaz kompleksinin temeli atıldı.

Türkmenistanda 3,4 milyar dolarlık enerji yatırımı
22 Nisan 2014 Salı 16:18 tarihinde eklendi.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov'un katıldığı törenle temeli atılan polietilen ve polipropilen üretim tesisinin maliyeti 3,4 milyar doları bulacak. Söz konusu tesis, Japonya'nın Toyo Engineering ile Güney Kore'nin LG İnternational ve Hyundai Engineering şirketler konsorsiyumu inşa edecek. Doğalgazdan üretilecek polietilen ve polipropilen ürünleri üretim tesisi, Hazar Denizi'nin kıyısındaki Kiyanli kasabasında kurulacak. Tesiste, bir yılda 5 milyar metreküp doğalgaz işlenecek.

Temel atma törenine katılan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, geçen sene Japonya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında 20 milyar dolarlık yatırım anlaşmalarına imza atıldığını kaydetti.

Japonya tarafından Türkmenistan'ın doğalgaz ve kimya sanayisine 20 milyar dolar yatırım yapılacağını belirten Berdimuhamedov, bu yatırım anlaşmalarının ilkinin temelini attıklarını söyledi. Tesisin Japon ve Güney Kore şirketleri tarafından inşa edileceğini söyleyen Türkmen lider, burada bir yılda 386 bin ton polietilen ve 81 bin ton polipropilen üretileceğini belirterek, bunun dünya pazarlarına ihraç edileceğini ifade etti. Türkmenistan'ın devasa enerji kaynaklarına sahip olduğunu belirten Berdimuhamedov, enerji kaynaklarını sadece yurt dışına ihraç etmekle kalmayıp, doğalgaz ve petrolden çeşitli ürünler üreterek, ihraç ürün yelpazesini genişletmek istediklerini kaydetti.

Resmi konuşmaların ardından Berdimuhamedov, tesisin temelini atarak, ilk harcı koydu. Daha sonra Berdimuhamedov tören alanından ayrıldı. Berdimuhamedov'un temelini attığı tesisin maliyetinin yüzde 85'i Japon ve Güney Kore bankalar tarafından karşılanırken, yüzde 15'lik kısmı ise Türkmenistan tarafından finanse edilecek.

Türkmenistan yeraltı kaynaklarından doğalgazın rezervini arttırmak ve ihracat potansiyelini çeşitlendirmek için dev kimyasal gaz kompleksi yapıyor. Doğalgaz rezervi bakımından Rusya, İran ve Katar'dan dandünyada dördüncü sırada bulunan Türkmenistan, enerji kaynaklarının üretimini arttırarak, bu kaynakları çeşitli sanayi ürünlerin üretiminde de kullanmak istiyor.


CİHAN