Zeytinciler Brezilya pazarının kapısını araladı

Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK), 2012 yılında hedef pazarları arasına aldığı Brezilya Sao Paulo’da 6-9 Mayıs 2013 arasında düzenlenen Feira APAS 2013 Fuarı’na info stantla katıldı.

Zeytinciler Brezilya pazarının kapısını araladı
15 Mayıs 2013 Çarşamba 10:45 tarihinde eklendi.

Fuarda ZZTK’nin yanısıra üç Türk zeytinyağı ihracatçısı da stant açarak ürünlerini tanıttı. Fuar süresince günde ortalama 350 ziyaretçiye beş çeşit zeytinyağlı yemeğin yanında sofralık zeytin ve zeytinyağı tadımı yaptıran ZZTK, ilgi odağı oldu.

Son yıllarda gelişmekte olan ülkeler (BRICS) arasında yer alan Brezilya, 200 milyona ulaşan nüfusu ve ekonomisiyle dikkat çekiyor. Güney bölgelerinde son birkaç yıldır zeytin ve zeytinyağı üretimine sınırlı düzeyde başlayan ülke, giderek artan tüketimiyle dikkat çekiyor. 2003 yılında 21,4 bin ton olan zeytinyağı ithalatı, 2012 yılında 73,5 bin tona ulaştı. Sofralık zeytin tüketimi ise 2003 yılında 31 bin tonken 2012 yılında 103 bin tona yükseldi. Zeytinyağında en önemli tedarikçi ülkeler Portekiz, İspanya, Yunanistan ve Arjantin'ken sofralık zeytinin yaklaşık yüzde 70’i Arjantin’den ithal ediliyor. Diğer tedarikçiler ise İspanya ve Peru olarak sıralanıyor.

BREZİLYA TÜRK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI SEKTÖRÜ İÇİN KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN BİR PAZAR

Fuara katılan ZZTK Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Kadri Gündeş, Brezilya’nın zeytinyağını Portekiz, İspanya, İtalya, Arjantin, Peru ve Şili’den aldığını belirterek, “Ülkemizden yapılan ithalat, maalesef çok sınırlı düzeylerde kalmış. Ülkede satılan ürünlerde, son yıllarda Brezilya makamlarının da önemle üzerinde durduğu kalite sorunu söz konusu. Brezilya makamları, bu durumun farkına vararak geçen yıl özellikle zeytinyağında tağşiş ve kalite sorunlarının önüne geçmek amacıyla analiz zorunluluğu getirmiş. Brezilya ile ülkemiz arasında son yıllarda gelişen ikili siyasi, ticari ve kültürel ilişkiler, zeytin ve zeytinyağı sektörümüz açısından da önemli fırsatlar oluşturuyor.” dedi.

TÜRKİYE’DE ÇEKİLEN 'SALVE YORGE' DİZİSİ ÇOK SEVİLİYOR

Ülkenin en çok seyredilen televizyon kanallarından birisinde yayınlanan, çekimleri İstanbul, Kapadokya ve Brezilya’da yapılan "Salve Yorge" adlı dizi filmin Türkiye’nin tanıtımında önemli rol oynadığını dile getiren Gündeş, şöyle devam etti: “Bunu, ülkemizden Sao Paulo’ya yapılan uçak seferleri ve yolcu sayısındaki artıştan da anlamak mümkün. Bir diğer pozitif unsur da ülkede sayıları 10 milyonu aştığı öne sürülen ve ‘Turco’ olarak anılan, Lübnan, Suriye ve Filistin asıllı olup ülke ticaretinde önemli pay ve olumlu anlamda ün sahibi olan Osmanlı kökenli insanlar. Bunların ataları, 19. yüzyıl sonlarında ve 20. yüzyıl başlarında ay yıldızlı Osmanlı pasaportlarıyla ülkeye gittikleri için ‘Türk’ olarak biliniyor ve olumlu bir imaja sahipler. Diğer yandan içinde bulunduğumuz 2012-13 zeytin-zeytinyağı sezonunda özellikle İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde yaşanan olumsuz hava şartlarına bağlı rekolte gerilemesinin getirdiği fiyat dalgalanmaları, Brezilyalı alıcıları yeni tedarikçi ülke arayışına itmiş gibi görünüyor. Bu nedenle özellikle zeytinyağı ithalatı için standımıza yoğun başvurular yapıldı. Üyelerimize en kısa zamanda bu talepleri ileteceğiz. Brezilya, yüksek kaliteye sahip ürünlerimiz için değerlendirilmesi gereken bir pazar ve bu yıl da bu pazara girmek için ideal şartlara sahibiz.”

Gündeş’in verdiği bilgiye göre zeytin ve zeytinyağı sektörünün 2023 yılı için öngördüğü 3,8 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşılması açısından Brezilya önemli bir pazar. Gündeş, giderek büyüyen bu pazara fiyat rekabetine karşı özellikli ürün (tuzsuz zeytin gibi) önerileriyle de girilmesinde fayda gördüklerini sözlerine ekledi.


CİHAN