Depremin nedeni 'hayalet fay hattı' mı ?

Kandilli'nin Van depremiyle ilgili ön raporu: Yüzeyde herhangi bir faya rastlamadık. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz

Depremin nedeni hayalet fay hattı mı ?
27 Ekim 2011 Perşembe 13:08 tarihinde eklendi, 5.162 kez okundu.

 

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik başkanlığındaki bir ekip 7.2'nin vurduğu Van'da incelemelerde bulundu.
 
'TERS FAYLANMA'
 
Akşam'ın haberine göre Erdik'e Kandilli Rasathanesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Aktar ile Jeofizik Mühendisi Prof. Doğan Kalafat da eşlik etti. Ekibin elde ettiği sonuç ise Türkiye'de bir ilke işaret etti. Buna göre, Türkiye'de son yüzyılda, kayıtlara göre ilk kez ters faylanma sonucu bir deprem meydana geldi.
 
'DEPREMİN VURDUĞU YERDE FAY YOK'
Depremin vurduğu yerlerde yaptıkları incelemede yüzeyde herhangi bir faya rastlamadıklarını belirten erdik, 'Şu anda Türkiye'de pek çok bilim adamı bölgede incelemelerde bulunuyor. İlk kez böyle bir şeyle karşılaşıyoruz. Ancak bunun dünyada örnekleri var.
 
Aynı ters fay örneğini ABD'deki Norwich depreminde de görebiliyoruz. Bu deprem de önceden bilinmeyen bir fayda meydana geldi' dedi.  Dr. Kalafat ise depremin ters faylanma özelliği gösteren 60x20 kilometre boyutlarında bir kırılma sonucu meydana geldiğini belirterek "Yaklaşık 10-15 kilometre derinlikteki ortalama yer değiştirme 2 metredir. Yüzeyde herhangi bir fay kırılması gözlenmedi' dedi.