Kandilli açıkladı: Van'daki deprem 7.2

Kandilli Rasathanesi Müdürü Mustafa Erdik yaptığı açıklamada Van'daki depremin ilk anda 6.6 olarak hesaplandığını, asıl büyüklüğün 7.2 olduğunu açıkladı

Kandilli açıkladı: Vandaki deprem 7.2
23 Ekim 2011 Pazar 15:31 tarihinde eklendi, 4.083 kez okundu.

 

Prof Dr Mustafa Erdik'in açıklamaları şöyle: 
 
- Kandilli Rasathanesi depremin boyutunu dünyada ilk defa olarak iletmiştir. Sonra da revize etmiştir. Büyüklük 7.2.
 
- Bu deprem denizde de karada da olabilir. 7.2'nin yaratacağı şiddet merkezi yerlerde 9 yada 8 büyüklüğünde olabilir. Kamuyu ilgilendiren Türkiye'nin kurumlarını ilgilendiren konu hasarın büyüklüğüdür. Devletimiz süratli şekilde bölgeye gidiyor, 40 yıldır bu işin içindeyim bunu ilk defa görüyorum.
 
- Geçmiş şiddet dağılımlarına bakarsak, 8 şiddetini görüyoruz ki bu da büyük bir şiddet oluyor. İnsanlar 3'ü hissedebilir, 4'ü hisseder, yapılarda hasar 7'de başlar. 8'de oldukça büyük bir hasar olur. 9'da Türkiye'deki yapıların yüzde 40'ını yıkar. 99 Kocaeli depreminde faya yakın yerlerde depremin şiddeti 10'u bulmuştur.
 
- Van'da şiddet 8 mertebesinde. Gerek Erciş ve Van'da şiddet 8. Burada da hasar olması oldukça mümkün. Bin dolayında evin hasar gördüğünü tahmin ediyoruz, can kaybı olarak ise tahminimiz yüzlerce kişinin hayatını kaybettiği yönünde, bu sayı 500 de 1000 de olabilir.

ERCİŞ'TE BİNALAR YIKILDI
 
Deprem sonrasında Erciş’te bazı binaların çöktüğü çok sayıda yaralı olduğu ve enkaz altında kalanların bulunduğu öğrenildi.
 
HASAR FAZLA OLABİLİR 
 
İTÜ Maden Fakültesi öğretim üyesi Prof. Okan Tüysüz, bölgede çok hareketli faylar olduğunu ve geçmişte de önemli depremler yaşandığını belirterek, "Bölgede 6.5 büyüklüğünde bir deprem her 50 yılda bir olabiliyor. Deprem üretmeye uygun bir bölge. 
 
Bizim açımızdan şaşırtıcı değil. 7,2 önemli bir deprem. 6.5'tan sonra zeminde önemli deformasyonlar ve kaymalar oluşuyor. Hasarın fazla olmasını beklediğimiz bir durum" dedi. 
 
Bu büyüklükte bir depremin arkasından çok sayıda artçı deprem meydana gelebileceğine dikkat çeken Tüysüz, hasarlı yapılara girilmemesi uyarısı yaptı. 
 
ARTÇILAR 6'NIN ÜZERİNDE OLABİLİR
 
İstanbul Üniversite Jeoloji Mühendisliği Bölümü Genel Jeoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Simav Bargu: Bunun yıkıcı bir deprem olduğu belli, büyüklüğü 6'nın üzerinde. Mutlaka yıkılan binalar vardır. Bölge Türkiye'nin birinci derece deprem bölgelerinden birisi. Depreme Kuzey Anadolu Fayı'nın neden olduğunu düşünüyorum. 
 
Bu depremin bir öncü değil, ana deprem olduğunu düşünüyorum. Ama bundan sonra artçılar olabilir. Dilim varmıyor ama artçıların büyüklüğü 6'dan aşağı olmayabilir." 
 
 
"ÇÖKEN BİR EV GÖRDÜM" 
 
Van'da depremi yaşayan vatandaşlardan Cengiz Çakır, CNN Türk'e bağlanarak, olay sırasında Van Merkez'de olduğunu ve herkesin panik halinde sağa sola koşuştuğuu söyledi. Çakır, "Ben merkezdeydim. Bir anda millet koşmaya başladı. Valiliğin önünde çöken bir ev gördüm. Ambulanslar sürekli sirenler çalıyordu. Tahmin ediyorum yaralıları taşıyorlardı" dedi.