"Kararın infazı aşaması 2-3 ay sürer"

Uluslararası hukuk, tahkim ve spor alanında ki birikimleri ile başta Fenerbahçe'nin, Beşiktaş'ın ve çeşitli sporcuların avukatlığını yapan Emin Özkurt, yargıtay'ın onadığı şike davasında infaz aşamasının 2-3 ay kadar süreceğini söyledi.

Kararın infazı aşaması 2-3 ay sürer
23 Ocak 2014 Perşembe 23:38 tarihinde eklendi.

Avukat Emin Özkurt, yargıtay kararı ve UEFA hakkında önemli değerlendirmeler yaparken, yargıtay kararının ardından yaşanacak süreçle ve olası ihtimallerle ilgili beyanlarda da bulundu.

Yargıtay'ın vermiş olduğu kararın infazı aşamasının 2-3 ay kadar süreceğini belirten Avukat Emin Özkurt, "Geçtiğimiz hafta açıklanan Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin kararından sonra cezası kesinleşen sanıklar açısından olağan kanun yolları tükenmiştir ve bundan sonra kararın infaz süreci başlayacaktır. İnfaz süresi normalde usule uygun tebligatlar ile birlikte 2-3 ay sürer ancak tebligatın bir memur eliyle takibi durumunda hızlandırılabilir." dedi.

AZİZ YILDIRIM HALEN FENERBAHÇE'NİN BAŞKANIDIR

Aziz Yıldırım'ın başkanlığının devam edip etmediği yönündeki soruları da cevaplayan Avukat Emin Özkurt, "Kararın infazı yönünde aktarmış olduğumuz süreç tamamlanıncaya kadar Sayın Aziz Yıldırım'ın Fenerbahçe başkanlığı devam edecektir ve etmektedir, bunun önünde hiçbir yasal engel bulunmamaktadır." diyerek, şunları söyledi:

"Ayrıca şunu da belirtmek gerek, dünyada salt şike iddiasıyla, bahis ve kumar çeteleri ile ilgili olmayan dosyalarda hapse girmiş (Bernard Tapie örneği dışında) emsal görmedik. Yani, dünyada "sportif suça sportif ceza" şeklinde formüle edilebilinecek bir ceza sistemi varken bizde bilhassa yasanın ilk halinde inanılmaz ağır cezalar düzenlenmişti. Elbette bir suç varsa onu işlemiş kişilerin yargılanması mutlaktır, ancak verilen cezaların suçun niteliğine uygun olması yasa koyucu tarafından gözetilmelidir."

Türkiye'deki yargı kararları hakkında doğabilecek esaslı şüphenin UEFA'yı etkileyeceğini de belirten Avukat Emin Özkurt açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"UEFA'nın bu dava nedeniyle Türk takımlarına verdiği cezalar ortadadır. Geçtiğimiz yaz yapılan spor hukuku yargılamalarında her iki kulübümüz yurtdışından tuttukları yabancı avukatları ile kendilerini temsil ettirmişler ve bunun neticesinde Fenerbahçe 2 sezon, Beşiktaş ise 'şimdilik' 1 sezon Avrupa müsabakalarından men edilmiştir.

Her iki takımın UEFA ve CAS kararlarına baktığınızda göreceksinizdir ki verilen ceza kararlarının tümü polis fezlekesiyle başlıyor, iddianameden alıntılarla devam ediyor ve neticesinde Özel Yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararıyla sona eriyor. Diğer bir ifadeyle UEFA, ceza kararlarını tamamen Türkiye'deki yargı süreçlerinin bulgularına, neticelerine dayandırıyor. Bu nedenle, eğer Türkiye'de ki yargılamaların üzerinde bir soru işareti oluşursa bu doğrudan UEFA'nın kararlarını da mantıken ve hukuken etkilemelidir. Gelişmelere göre ilave değerlendirmelerde bulunmak gerekebilir."

UEFA'NIN MÜDAHALE YETKİSİ VAR ANCAK BU ŞİMDİLİK UZAK OLAN İHTİMAL

UEFA ve CAS süreçlerinde girdiği önemli ulusal ve uluslararası davalarla bu alanda Türkiye'nin en tecrübeli hukukçusu olarak değerlendirilen Avukat Emin Özkurt, Yargıtay kararı sonrası UEFA'nın TFF'ye olası müdahalesine dair şu öngörülerde bulundu:

"Öncelikle belirtmek isterim ki, UEFA geçen sene Mayıs ayında yaptığı genel kurulunda şike ile ilgili bir takım çok önemli yeni düzenlemelere gitti. Şike cezalarında zamanaşımını kaldırdı ve yerel federasyon kararlarını yeterli görmediği durumlarda müdahale hakkını kendisine tanıdı. Dolayısıyla 'UEFA bize karışamaz, bu iş bitti' şeklindeki açıklamalar sempatik olsa bile hukuki değil.

Öte yandan, tamamen iç liglerde (Süper Lig ve Kupa) oynanmış, hiçbir şekilde UEFA'nın müsabakasına yansıması söz konusu olmamış şike iddialarından ötürü de UEFA'nın TFF'ye müdahale edip 'ilave iç yaptırımda bulun' demesi ihtimalini (bu teorik olarak mümkün olsa da) uzak görüyorum. Kaldı ki, Türk yargısı ile ilgili bu kadar tartışmanın olduğu bir dönemde UEFA'dan TFF'ye bir baskı gelmesi söz konusu olursa, buna karşılık, hem ilgili Kulüplerin hem de TFF'nin karşı argümanlarını hukuken sağlam bir şekilde sunmaları mümkün olmalıdır."

UEFA'DAN FENERBAHÇE'YE VE BEŞİKTAŞ'A İLAVE CEZA GELİR Mİ?

Son olarak Fenerbahçe'nin ve Beşiktaş'ın ilave ceza alıp almayacaklarını da değerlendiren uzman hukukçu Emin Özkurt bu konuda şunları belirtti:

"Kanaatime ve izlenimlerime göre UEFA, Fenerbahçe'ye 3 yıllık bir men cezası vermek suretiyle (2011-12 sezonunu da sayarsak) kendi cezalandırması bakımından tatmin olmuş bir hava içerisinde, zaten Fenerbahçe kararını okuduğunuzda UEFA açısından dosyanın kapandığını, bunun nihai karar olduğunu görüyorsunuz.

Beşiktaş ile ilgili durum ise biraz daha farklılık arz ediyor, çünkü Beşiktaş'ın yurtdışından tuttuğu yabancı avukatları ile yaptığı savunması neticesi ortaya çıkan karara göre dosyasını tam olarak kapatabilmiş değil. Yargıtay kararının Beşiktaş'a UEFA bazında nasıl etki edeceğine, kulübün bundan sonra atacağı hukuki adımların yön vereceği kanısındayım.

Her iki kulübün bundan sonraki adımlarını atarken cezaların geldiği daha önceki başvurularından farklı bir yöntemle hareket etmeleri, UEFA'yı istenilen noktaya getirecek hukuki hamleleri daha başka bir hukuk anlayışıyla gerçekleştirmeleri arzu edilen neticeye ulaşılmasını sağlar diye düşünüyorum."


CİHAN