Kazlıçeşme savaşını kim kazandı ?

Köşe yazarları AK Parti ve CHP’nin haftasonu düzenledikleri İstanbul Kazlıçeşme mitinglerini değerlendirdi.

Kazlıçeşme savaşını kim kazandı ?
06 Haziran 2011 Pazartesi 09:07 tarihinde eklendi, 2.765 kez okundu.

 

İstanbul Kazlıçeşme Meydanı hafta sonu ana muhalefet ve iktidar liderlerini ağırladı. Hangi mitingin daha kalabalık ya da coşkulu olduğu ise köşe yazılarında tartışılıyor.
 
İki mitingi de izleyen Vatan gazetesi yazarı ve NTV siyaset danışması Ruşen Çakır izlenimlerini şöyle yazdı;
 
RUŞEN ÇAKIR:
CHP MİTİNGİ AKP’YE DOPİNG ETKİSİ YAPMIŞ
"Söz verdiğimiz gibi İstanbul Kazlıçeşme’de önceki gün CHP, dün de AKP’nin düzenlediği mitingleri kıyaslamaya kuşkusuz önce partilerin topladığı kalabalıkla başlamamız gerekir. Her miting sırasında kaç kişinin toplandığı yolunda spekülasyonlar yapılır ve birbiriyle alakasız sayılar havada uçuşur. Şahsen çok seçim mitingi izlemiş olmama rağmen sayı tahmini yapmamaya dikkat ederim. Bununla bilikte ne önceki gün CHP’nin, ne de dün AKP’nin 1 miyon kişiyi toplamış olduğunu sanmıyorum. Kimin kaç kişiyi toplamış olduğunu bilmem ama AKP’nin mitinginin daha kalabalık olduğunu tereddütsüz söyleyebilirim. Her iki parti taraftarları da rakiplerinin “taşıma” yoluna gittiğini ileri sürer. Bunu kontrol etme imkanımız yok ancak hafta sonunda, güneşli bir havada saatlerce bu alanı doldurmak için hakikaten o parti ve o lidere inanmak gerekir. Dolayısıyla toplanan o kalabalıkların hepsini partilerin başarı hanesine kaydetmemiz gerekiyor."
 
"AKP mitinginin daha kalabalık olmasının bir dizi nedeni var. Her şeyden önce iktidar partisi defalarca Kazlıçeşme’de miting düzenledi, yani “patenti onda” diyebiliriz. Buna rağmen CHP’nin AKP’den bir gün önce, aynı yerde ilk kez miting düzenlemesi büyük bir riskti ve dün de yazdığımız gibi bunun altından kalkmasını bildi. Anladığım kadarıyla CHP’nin Kazlıçeşme mitinginin başarılı geçmesi AKP’liler için bir doping işlevi görmüş, onların motivasyonlarını daha da artırmış."
 
CHP YAKIN TAKİPTE 
"Dün sohbet etme imkanı bulduğum çok sayıda, değişik kademeden AKP’linin, CHP’yi ve özellikle Kemal Kılıçdaroğlu’nu tam anlamıyla “yakın takip”e almış olduklarını gördüm. Birçoğu CHP’ye Kılıçdaroğlu aşısının tutmuş olduğunu, Kazlıçeşme mitingi gibi örneklerin temelinde Kılıçdaroğlu’nun yarattığı rüzgarın bulunduğunu ifade ettiler. Başbakan Erdoğan’ın her zaman olduğu gibi dün de esas olarak CHP’nin yeni liderini hedef tahtasına oturtmuş olmasını bu nedenle yadırgamamak gerekiyor."
 
"Tekrar iki mitingin kıyaslamasına dönecek olursak, kimi zamana ortak, kimi zaman farklı açılardan olmakla birlikte her iki mitingin de son derece başarılı olduğunu söyleyebilirim. Kimileri bu tespitimle “ne şiş yansın ne kebap” dediğimi ileri sürebilir. O takdirde yanılmış olurlar. Kazlıçeşme’de peşpeşe düzenlenen bu iki miting bize uzun süreden sonra belki de ilkkez bir seçimlerde iki parti arasında çok çetin bir çekişmenin yaşandığını ve bu çekişmenin kalbinin de İstanbul başta olmak üzere büyükşehirlerde attığını gösterdi."
 
KAMPANYANIN TADI TUZU
"CHP’nin yaptığı atılımın temelinde, partinin tepeden tırnağa yenilenmesi, Kılıçdaroğlu’nun kısa sürede bir lider olarak sivrilmesi, ana muhalefet partisinin ideolojik temelli itirazlar yerine somut projeleri öne çıkartması gibi husular var."
 
"Ya AKP bunca yıllık iktidarına rağmen neden hâlâ bazılarının beklediği yıpranmayı yaşamıyor. Bunun birinci nedeni hiç tereddütsüz Erdoğan’ın kendisidir. Örneğin dün Kazlıçeşme’de onun AKP için ne kadar değerli olduğunu bir kez daha gördük. İkinci olarak halkın hatırı sayılır bir bölümünün AKP icraatından memnun olduğu anlaşılıyor. Son olarak, Erdoğan’ın bu seçim kampanyası döneminde, öncekilere kıyasla daha fazla öne çıkardığı “din” faktörünü göz önüne almamız gerekiyor."
 
"Bitirirken, tatsız, tuzsuz, hayli seviyesiz geçen seçim kampanyasının Kazlıçeşme dönemeci geçilirken ilginçleştiğini vurgulamak istiyorum. Diğer bir deyişle, iki gün burada saatlerce, birbirinden epey farklı iki atmosferi solumuş ve epey yorulmuş olmaktan hiç de pişman değilim."
 
İSMAİL KÜÇÜKKAYA: 
CHP ÇOK HIRSLANDIRMIŞ 
Akşam gazetesinden İsmail Küçükkaya da CHP’nin bir gün önce yaptığı mitingin iktidar partisini hırslandırdığını yazdı.
 
“Seçimin en heyecanlı geçeceği ve kaderinin belirleneceği yerdeyiz: İstanbul Kazlıçeşme. Kolay değil 85 vekil çıkaracak büyük metropol. CHP'den 24 saat sonra bu kez iktidar partisi aynı meydanda.
 
Başbakan'ın Basın Danışmanı Lütfullah Göktaş, bir gün önce aramıştı, 'Mitingi beraber izleyelim' diye davet ettiler.”
 
“Buluşma noktası Yenikapı'ydı. Vardığımızda saat 16.00'ydı. Mitinge iki saat kalmıştı. İSKİ tesislerinde eğitimli köpekler bomba araması yapıyordu. Birkaç kare fotoğraf çektim. Helikopter pistinin hemen yanında otobüsler hazır tutuluyordu. Yabancı gazeteci bir ekip de bizimle birlikte gölgede Başbakan'ın gelmesini bekliyordu.”
 
“Görevliler lokum ikramı yaptılar.Bu arada CHP İstanbul İl Başkanlığı'ndan cep telefonlarına, 'AKP Kazlıçeşme'yi doldurabilmek için devlet olanaklarıyla yandaş taşıyor. İETT ve İDO'dan fotoğraf çekin' mesajı gönderiliyordu.Ana muhalefet, kıyaslama yapılacağı için alarmdaydı. Siyasette İstanbul ve Kazlıçeşme üzerinden rekabet kızışıyor.”
 
“CHP bir gün önce miting yapmış ve çok iyi kalabalık toplamıştı. İktidar kanadı da 'CHP mitinginde' '1 milyon kişi vardı', 'CHP rekor kırdı' haberleri karşısında çok hırslanmış, çok motive olmuş. Biz üç gazeteciydik, üç yayın yönetmeni. Saat 17.30'da Emine Hanım ve kızları geldi. Üsküdar İlçe Başkanlığı'nın otobüsü aileyi getirmişti. Başbakan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan da otobüsteydi.”
 
“Vakit vardı, uzun uzun sohbet ettik.O sırada Sakarya mitingi bitmişti. 18.20'de Başbakan ayrı bir helikopterle miting alanının yanındaki stada indi. Danışmanlar da Zorlu Air helikopteriyle Yenikapı'ya. Hemen harekete geçildi.”
 
“Erdoğan, sürpriz yapıp bir vatandaşın midibüsüyle, bizler de konvoy halinde 5 dakika sonra alana geldik. Olağanüstü bir gün yaşandığı daha girişten belli oluyordu. Küçük arabalar kumanya ve su dağıtıyordu. İlk önce Bülent Arınç'la karşılaştık, yüzü gülüyordu, 'Manzara güzel' dedi.”
 
“Erdoğan önde, biz arkada kürsünün arkasına geçildi. Kadir Topbaş ve ailesi de oradaydı, İl Başkanı Babuşcu da... Erdoğan hemen platforma çıktı. Partinin son reklam filminin şarkısı çalındı, bütün meydan koro oldu. Bu kısım görkemliydi, etkileyiciydi. Yenikapı'da kampanyayı yürüten Erol Olçak ve 'Aynı' şarkısının söz yazarı Özhan Eren de vardı. Hikayesini de anlattılar bize.”
 
BİLAL ERDOĞAN'DAN '1 MİLYON CHP'Lİ' TEPKİSİ 
“Emine Hanım meydanı ilk gördüğünde, 'Çok güzel' tepkisi verdi. Yanında torunları da vardı, kucağına alıp kalabalığı gösterdi. Bilal Erdoğan'a sordum, 'Düne bir milyon yazanlar utansın' dedi. Konuşma başlayınca Emine Hanım ve Erdoğan Ailesi'nin kızları meydana inip, konuşmayı kalabalığın arasından izlediler. Miting alanında da bazı gazete yöneticisi arkadaşlar vardı. Herkese CHP ile Kazlıçeşme kıyaslaması soruluyordu.”
 
“Ben İl Başkanı Babuşcu'nun fikrini almak istedim, en iyi onun bilmesi gerekir. 22 Temmuz'u egale ettiklerini söyledi. Başbakan'ın danışmanı Mücahit Arslan ise 'CHP kaç kişi topladıysa burada yüzde 50 fazlası var' iddiasındaydı.”
 
Hüseyin Besli de helikopterden bakmış, 22 Temmuz'la aynı olduğunu düşünüyor. Başbakan konuşurken biz de arka tarafta hem kendisini dinliyor, hem etrafı gözlüyorduk. Milli Eğitim Bakanı Çubukçu yanımıza geldi. Mustafa Karaalioğlu 'Üst üste 3'üncü seçimi kazanıyorsunuz. AK Parti yüzde 43'ü öpüp başına koysun' deyince Bakan 'Nedenmiş' diye tepki gösterdi, daha yüksek bir oy oranı beklediklerini söyledi.
 
CUMHURBAŞKANI'NIN OĞLU KAZLIÇEŞME MİTİNGİNDE 
“Başbakan, konuşmasını 'Günümüz kutlu olsun' diye bitirdi. Bu arada sürpriz bir isimle karşılaştım. Cumhurbaşkanı Gül'ün oğlu Mehmet Emre Gül geldi. Platformun arkasına çıktı, Erdoğan'ı bekledi.
 
Miting başladığı gibi 'Aynı' şarkısıyla bitti. Erdoğan çok memnun ve mutlu görünüyordu. Ayrılırken ayaküstü konuştuk, 'İşte, az kaldı' dedi. Kurmaylarına teşekkür etti. Mitingi çok başarılı bulduğu belliydi.”
 
MEHMET TEZKAN: 
EŞİK ATLANDI
Milliyet gazetesi yazarı Mehmet Tezkan ise Kazlıçeşme meydanındaki kalabalığı AK Parti için olağan, CHP içinse olağanüstü olarak değerlendirdi.
 
"Eşik mitingse. Eşik görkemli miting yapmaksa. Yeri göğü inletmekse. AKP o eşiği yıllar önce atlamıştı, CHP cumartesi günü atladı. Bülent Ecevit’in görkemli Taksim mitinginden sonra en büyük mitinge imza attılar."
 
"Dün gördük. Başbakan için yeni bir şey yoktu. Kazlıçeşme meydanı yine hıncahınç doluydu. Daha önceki mitingleri gibi. CHP lideri için çok şey vardı.. Kazlıçeşme ilk defa doldu. Daha doğrusu CHP Kazlıçeşme gibi devasa bir alanda ilk defa miting düzenledi."
 
"AKP için dünkü miting olağandı, CHP için bir gün önceki miting olağanüstü."
 
"AKP seçmeni iddia sahibidir. AKP seçmeni heyecanlıdır. Ataktır. Liderlerini omuzlarında taşımaya yeminlidir. Başarıya odaklıdır. Bunu dün Kazlıçeşme’de bir kez daha gördük."
 
"Ama cumartesi günü de şunu gördük.CHP seçmeni de iddialı olmuş.. CHP seçmeni de heyecanlı. Atak.. Liderlerini omuzlarında taşımaya yeminli. Başarıya odaklı."