Bayram Otel'i yıkan ihmal

Savcılık, Van’da 39 kişinin hayatına mal olan Bayram Otel ile Aslan Otel enkazını incelemeye aldı. Teknik heyetin yaptığı ön incelemede, otelin taşıyıcı kolonlarının kesildiği tespit edildi.

Bayram Oteli yıkan ihmal
15 Kasım 2011 Salı 09:55 tarihinde eklendi, 1.185 kez okundu.

 

Van Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 Kasım’da meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde 39 kişinin öldüğü 26 kişinin yaralandığı Bayram ve Aslan otelleriyle ilgili soruşturma başlattı. İki otelde arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından bölge soruşturma sahası ilan edildi. Cumhuriyet Savcıları olay yerlerinde delil toplama çalışması başlattı. Teknik elemanlarla birlikte enkazdan alınan karot, beton ve demir numunelerine incelenmek üzere el konuldu.
 
Öte yandan 25 kişinin öldüğü Bayram Otel’in bodrum katının sapasağlam olduğu belirlendi. Arama Kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ölümlerin yaşandığı otel enkazlarına Van Cumhuriyet Başsavcılığı el koydu. Her otel için görevlendirilen iki Cumhuriyet Savcısı enkazlara gelerek incelemelerde bulundu, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü personellerinden oluşan teknik elemanlarla enkazdan beton, karot ve demir numuneleri alındı. Delil torbalarına konularak mühürlenen numunelerin incelenmek üzere üniversite laboratuarına gönderileceği öğrenildi.
 
BİRDEN ÇOK KİŞİYİ ÖLDÜRME SUÇU
Başsavcı Osman Nuri Güler, depremde yıkılan ve 39 kişinin öldüğü, 26 kişinin yaralandığı Aslan ve Bayram Otelleri’nin sahipleri hakkında “Birden çok kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek” suçundan soruşturma başlattıklarını bildirdi.
 
Star gazetesinin haberine göre; Güler, şu açıklamada bulundu:
 
“Soruşturmayı yıkılan 25 bina için yapıyoruz. Ancak öncelikle ölümlerin yaşandığı iki otelin enkazında cumhuriyet savcısı nezaretinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile Karayolları Bölge Müdürlüğü’nün uzman ekipleriyle ‘karot’ adı verilen cihazlarla beton numuneleri almaya başladık. Bu numuneleri detaylı bir incelemenin ardından rapor hazırlanması için Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ile İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ilgili birimlerine göndereceğiz. Yıkılan iki otelin dışında diğer  binalardan da aynı numuneleri alacağız. O binalarla da ilgili soruşturma başlatacağız. Soruşturma kapsamında yıkılan oteller ve binalarla ilgili Van Belediyesi’nden inşaat ve yapı ruhsatları dosyasını isteyeceğiz.”
 
PROJEDE VAR; BİNADA YOK 
Enkazda Savcılık delil toplama çalışması yaparken, inşaat mühendisleri de teknik incelemelerde bulundu. 25 kişinin yaşamını yitirdiği Bayram Otel’in bodrum katının sapasağlam olduğu belirlendi.
 
Teknik heyet bodrum katta çökme olmadığı halde üst katların neden yıkıldığı sorusuna cevap aradı.
 
Belediye’de bulunan Bayram Otel’e ait mimari projeye yapılan incelemede ise işyerlerinin bulunduğu giriş katta kolonların kesildiği belirlendi. Mimari projede gözüken kolon sayısı ile gerçekteki kolon sayısının bir olmadığına ön inceleme raporunda yer verildi.
 
300 PERSONEL İNCELEME YAPIYOR 
Van’da 5.6 büyüklüğündeki depremin ardından binalarda hasar tespit çalışmaları devam ediyor. Hasar tespit çalışmalarına katılan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevlileri, kamu binaları başta olmak üzere inceleme yapıyor.
 
Görevliler, binaların durumlarına ilişkin ön incelemeleri yaptıklarını belirterek, daha detaylı teknik incelemenin sonra yapılacağını söyledi. Çalışmaların yaklaşık 300 kişilik Çevre ve Şehircilik Bakanlığı personelince yürütüldüğü bildirildi.
 
Van’daki yıkımların ilk belirlemelere göre zeminden ziyade binaların eksik malzemelerle yapılmasından kaynaklandığı belirtildi.