"Çadır kentler konteyner olacak"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, ''Hedefimiz ilk etapta depremde vatandaşların mağdur olmasını engellemek için kurulan çadır kentleri, konteynerlere çevirmektir. Çünkü vatandaşlarımızın kışı çadırlarda geçirmesini istemiyoruz'' dedi.

Çadır kentler konteyner olacak
18 Kasım 2011 Cuma 23:37 tarihinde eklendi, 1.114 kez okundu.

Tatvan çarşı merkezindeki ziyaretin ardından Atalay, Bitlis'te oluşan hasara ilişkin değerlendirme yapmak için Bitlis Vali Yardımcısı Süleyman Çelebi, Tatvan Kaymakamı Süleyman Yılmaz, Ahlat Kaymakamı Osman Dölek ve Adilcevaz Kaymakamı Adem Dilsiz ile bir toplantı düzenledi. 
    
Atalay, depremle alakalı gerçekleştirilen son çalışmalarla ilgili yarın Van'da bir toplantı yapacaklarını belirterek, şöyle konuştu: 
    
"Biraz önce Van'ın Özalp ilçesinde bir deprem meydana geldi. Vatandaşların evlerine girmeleriyle ilgili durumlarda, evler sağlam bile olsa, artçı depremler meydana geldikçe tehlike artıyor. Özellikle Van merkezde bu artçı depremlerin olumsuz etkileri oluyor. Bu artçılar meydana gelmesinden dolayı, kesin hasar tespitinin yapılabilmesi için artçıların şiddetlerinin düşmesi veya sona ermesi gerekiyor. Çünkü tespiti yapılan binaların fazla hasarlı olmadığına dair rapor gelse dahi, yeni artçılar olduğundan, o yapılar yine de etkilenmiş oluyor. Tabii ki bu artçılar da vatandaşın psikolojisini çok etkiliyor. Artçılar olduğu sürece, evler sağlam dahi olsa, insanlar evlerine giremiyor." 
    
Depremden dolayı Bitlis'te oluşan hasarın genel durum değerlendirmesini yapmak üzere toplantı düzenlediklerini dile getiren Atalay, ayrıca, Adilcevaz'daki kamu binalarının durumu hakkında da neler yapıldığını ve bundan sonra neler yapılabileceğini görüştüklerini ifade etti. 
    
Atalay, şunları söyledi: 
    
"Deprem bölgesine konteynerlerin ulaştırılmasında yoğun bir dönem yaşıyoruz. Yani bugün itibarıyla göndermeyi planladığımız konteynerlerin henüz dörtte birini deprem bölgelerine göndermiş bulunmaktayız. Konteynerlerin sevkıyatlarını hızlı bir şekilde sürekli hale getiriyoruz. Hedeflediğimiz konteyner sayısı 20 bin. Bu konteynerlerin ağırlığını köylere veriyoruz. Erciş ve Van'a bağlı köylere bu konteynerleri gönderiyoruz. Köylerimizdeki ihtiyaçların giderildiğini tespit ettikten sonra, Van merkez ve Erciş'e konteyner sevkıyatımız devam edecektir. Sevkıyatlarımızı 15 Aralık tarihine kadar tamamlamayı planlıyoruz." 
    
Konteynerlerin, metrekaresi küçük olmasına rağmen, elektriği, suyu ve diğer ihtiyaçları karşılamaya yönelik geçici ev konumunda bulunduğuna dikkati çeken Atalay, yaptıkları çalışmalarla 30 Kasım tarihine kadar tüm köylere konteynerleri kurmayı hedeflediklerini söyledi.