Slovenya'dan sadece 2 çadır

AB ülkelerinin Van depremi nedeniyle yaptığı yardımlar çerçevesinde gönderdikleri çadır sayısı 4575 olarak açıklandı. İngiltere gönderdiği 1144 çadırla en çok çadır gönderen ülke olurken, AB üyesi Slovenya sadece 2 çadır gönderdi.

Slovenyadan sadece 2 çadır
28 Ekim 2011 Cuma 16:54 tarihinde eklendi, 1.231 kez okundu.

 

AB Türkiye Delegasyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, AB ülkelerinin yardımlarındaki son durum hakkında bilgi verildi.
 
Bölgeye gönderilen 6 kişilik Avrupa Sivil Koruma Ekibi'nin (EUCPT)  Erzurum'a vardığı belirtilerek, EUCPT'in AB üye ülkeleri tarafından gönderilen yardımların koordinasyonunu kolaylaştırmak suretiyle Türk makamlarını destekleyeceği kaydedildi.
 
Buna ek olarak AB'nin ileride yapabileceği muhtemel diğer müdahaleler ile depremin, bölgede devam etmekte olan AB projeleri üzerindeki etkisinin tespit edilebilmesi amacıyla 1 ECHO (AB İnsani Yardım ve Sivil Koruma Departmanı) uzmanı  ile AB Delegasyonu'ndan 2 mühendisin ihtiyaçları yerinde tespit etmek üzere  bağımsız bir değerlendirme çalışması yürüttüğü bildirildi.
 
AB ülkelerinden yapılan çadır yardımları ise sayılarla şöyle sıralandı:
 
Almanya: 500 - Aile boyu
Avusturya: 32 - Maksimum 10 kişilik
Belçika: 400 - Aile boyu
İngiltere: 1144 - Aile boyu
Danimarka: 100 – 7 kişilik
Estonya: 329 - Aile boyu
Fransa: 490 - Aile boyu
İrlanda: 624 - Aile boyu
İspanya: 329 - Aile boyu
İsveç: 155 - Isıtma sistemli
Lüksemburg: 360 - Aile boyu
Romanya: 100 - Aile boyu
Slovakya: 10 - 6x26 kişi 4x10 kişilik
Slovenya: 2 – 20 kişilik
 
TOPLAM: 4575 çadır.
 
ALMANYA’DAN 500 ÇADIR 2500 BATTANİYE
 
Almanya, uçakla Van’daki depremzedeler için 500 çadır, 2500 battaniye ve 14 ısıtıcı gönderdi.
 
Almanya hükümetinin insan hakları ve insani yardım sorumlusu Markus  Löning, Berlin-Schönefeld havaalanında yardımların uçağa yüklenmesi sırasında  yaptığı açıklamada, Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle'nin, depremin  meydana geldiği gün Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuştuğunu belirterek,  Alman hükümetinin Türkiye'den yardım talebini 2 gün önce aldığını ve toplam 360  bin avroluk yardım yapmaya karar verdiklerini söyledi.
 
ALMANYA'DAN İLK ÇADIRLAR GELDİ
 
Böylelikle Van'daki acil ihtiyaçlar için çadır, battaniye ve ısıtıcı gönderebildiklerini ifade eden Löning, Türk dostlarıyla yakın ilişkide olduklarını, talep gelmesi ve ihtiyaç duyulması durumunda daha fazla para ayırabileceklerini kaydetti.
 
Söz konusu ihtiyaçların Türk tarafından kendilerine iletildiğini belirten Löning, talep geldiğinde hemen yanıt vereceklerini sözlerine ekledi. Alman Kızılhaçı'nın Berlin bölgesi sözcüsü Frederick Barkenhammer de,  yardımların Schönefeld havaalanından Erzurum'a gönderileceğini, oradan da başka  bir uçağa aktarılarak deprem bölgesine ulaştırılacağını ifade etti.
 
Barkenhammer, yardımların orada Türk Kızılayı'na teslim edileceğini ve Türk Kızılay'ı tarafından dağıtılacağını, yardım dağıtımına Alman Kızılhaçı'ndan  2 kişinin de katılacağını sözlerine ekledi. Yardımların bu akşam bölgeye ulaşması bekleniyor.
 
4 TIR DOLUSU YARDIM
 
Van'da meydana gelen depremin ardından Azerbaycan’a bağlı Nahçivan Özerk Cumhuriyeti'nden 170 bin dolarlık gıda ve çadırdan oluşan 4 tır dolusu yardım Van'a gönderildi.
 
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Ermeniler Tarafından Şehit  Edilen Türkler Anıt ve Müzesi önünde, gazetecilere yaptığı açıklamada,  Azerbaycan'ın deprem bölgesine yardımlarının devam ettiğini belirterek,  “Bildiğiniz gibi ilk yardımı Azerbaycan devleti yapmıştı. Bugün de Nahcıvan Özerk cumhuriyeti'nden 170 bin dolarlık gıda ve çadırdan oluşan 4 tırlık yardımı Van iline götürüp teslim edeceğiz. Bizler kardeş ülkeyiz ve yardımlarımız sürecektir. Ayrıca Nahcıvan'da depremzedeler için bankada yardım hesabı açılmıştır. Bu hesapta toplanan 55 bin dolar da daha sonra deprem bölgesine gönderilecektir” diye konuştu.
 
Daha sonra Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ve Kars Başkonsolosluğu Iğdır temsilcisi Rafik Rüstemoğlu, yardım konvoyu ile birlikte Van’a hareket ettiler. Süleymanov ayrıca Azerbaycan'dan 1 milyon 700 bin dolar değerinde 40 tırdan oluşan yardım konvoyunun İran üzerinden bugün Van'a gönderileceğini sözlerine ekledi.